Sunday, January 29, 2012

Wat nu: Geschil met de bedrijfsarts

Een bedrijfsarts zou een onafhankelijke deskundige op het terrein van arbeid en gezondheid moeten zijn. Hij controleert of en hoe ernstig ziek de werknemer is, zorgt voor plannen van aanpak, en stelt vast wat de voortgang is. Alleen wanneer de werknemer dit toestaat kan de bedrijfarts de medische gegevens van de behandelaar van de werknemer inzien. Een goede bedrijfarts consulteert de artsen zodat er een volledig en juist beeld ontstaat, en de aanpak ook past (zie wikipedia bedrijfarts en wetgeving). Deze gedachte zit achter de Wet Verbetering Poortwachter.

Helaas is er niet altijd sprake van onafhankelijkheid. Bijvoorbeeld, een zieke werknemer mag je niet ontslaan, en een Klokkenluider ook niet. De verleiding ontstaaat om de medische klachten van een werknemer terug te brengen tot en arbeidsconflict. En bij arbeidsconflicten is ontbinding van contracten meestal sneller en goedkoper (meestal 1 maandsalaris per gewerkt jaar)

Wat kun je doen als je het niet eens bent met het besluit van de bedrijfsarts?

In eerste instantie kun je de bedrijfsarts nogmaals uitleggen wat er speelt waardoor jij van mening bent niet te kunnen werken. Je kunt ook een Second Opinion bij een collega bedrijfarts aanvragen. Soms raadt bijvoorbeeld een huisarts of specialist aan om het nog even rustig aan te doen (uitzieken). In dit geval is het verstandig om de bedrijfsarts contact op te laten nemen met de persoon die jou behandeld, met jouw toestemming. Bedenk wel: verschillen je bedrijfsarts en huisarts van mening over je mogelijkheden om te kunnen werken, dan beslist de bedrijfsarts.

Ben je het niet eens met het besluit van de bedrijfsarts dan kun je een UWV deskundigenoordeel aanvragen. Een deskundigenoordeel of ‘second opinion’ van het UWV kost 50 euro en de uitspraak hiervan is binnen enkele weken. Hoewel de uitspraak van UWV niet bindend is houden de meeste werkgevers zich hier wel aan.

Ben je het alsnog oneens met de eindconclusie van het UWV dan kun je naar de rechter stappen voor een definitief oordeel.

Aanvragen deskundigenoordeel

Een bedrijfarts is dus geen arbeidsarts: de verleiding om voor de standpunten van een werkgever te kiezen kan groot zijn, dus een oordeel van UWV kan helpen. Helaas is dat niet bindend voor de arts. Gedurende de behandelingen door artsen kan dus een bedrijfsarts de werknemer dwingen om alvast te gaan werken.

Tips:

Zorg goed voor jezelf als werknemer: geef tijdig aan als er iets mis is (geld voor werkgevers net zo goed)
Zorg voor goede arbeidsrelaties en veilige werkomgeving
Zorg dat je snel weer beter wordt, en hou een dagboek bij wat je allemaal doet om weer snel op de benen te zijn.
Zorg voor goede juridische bijstand als het uit de hand loopt. Helaas is niet elke advocaat een arbeids specialist, en helaas heeft niet elke vakbond een juridisch specialist in dienst. Stel dus zelf gerichte vragen over ervaring en vraag referenties.

AmmerlaanCounseling.nl

No comments:

Post a Comment