Friday, March 9, 2012

Hulp voor games verslaafde autistische jongeren

Gaming en virtuele wereld hebben hun aantrekkingskracht. Miljoenen kinderen spelen er in mee, sommigen in betaalde sites, net als volwassenen. De truuk van ouders die in contac met hun kinderen wilen blijven is om zich ook in de wereld van hun kroost te verdiepen, maar bij gaming is dat niet gauw het geval (sociale media lijken meer toegangelijk voor ouders). Bij kinderen met communicatieve beperkingen kunnen games ook kansen bieden, zoals

meer controle over jezelf en je omgeving bieden
een andere rol/persoon worden via je avatar
je frustraties uiten, bijv over gedwongen samenwerken in onderwijsgroepjes met 'anderen die je niet begrijpen'
communiceren, wat live als 'lastig' wordt ervaren
Maar gamen kan oiok een verslaving worden, een vlucht uit de werkelijkheid, en een nog geringer worden vaardigheid in communiceren met de buitenwereld.



Auris medewerkerster Gemma Hengeveld voerde onderzoek uit naar zowel de kansen, gevaren en preventieacties voor kinderen met communicatieve beperkingen. In haar onderzoek HYPERLINK? beschrijft ze inzichten over gaming in taal voor ouders, zodat voor hen begroijpelijk wordt wat er met de kids gebeurd. Daarnaast worden trainingen aangeboden voor zowel onderwijsprofessionals als ouders om acties te ondernemen.



Oudere kinderen met beperkingen (18+) blijken zich nog meer uit de blikveld en invloedsfeer van ouders te onttrekken dan jongere kinderen. Sturing is vaak al gering, maar bij deze kinderen is gaming een groot risico. Wanneer ze uit het reguliere onderwijs vallen mist de maatschappij vaak hun belangrijke bijdrag omdat ze in een game wereld terecht komen.



Auris.nl is een regionaal kenniscentrum voor speciaal onderwijs. Auris biedt educatie en groepstrainingen aan, maar ook individuele trainingstrajecten. Voor nadere infrmatie zie Auris.nl

No comments:

Post a Comment