Sunday, June 19, 2011

Relatie counseling

Een echtpaar worden is een van de meest complexe relaties in de volwassenheid. Het is ook bekend dat het echtpaar zijn kan bijdragen aan persoonlijke groei en zelfbewustzijn (Long & Young, 2007). Romantische koppels zijn een uniek soort relatie dat verschilt van vriendschappen en familiebanden, omdat het is gebaseerd op romantische liefde. De driehoekige liefde theorie is bedoeld om verliefdheid te definiëren aan de hand van drie belangrijke kenmerken aanwezig zijn. Deze drie kenmerken zijn: intimiteit, passie en beschikking / toezegging (Hendrick, 2004).

De intimiteit onderdeel van de romantische relatie verwijst naar gevoelens van nabijheid en verbondenheid. De gepassioneerde component verwijst naar de stadia die leiden tot romantiek, fysieke aantrekkelijkheid, seksuele voleinding, en andere dergelijke aanverwante verschijnselen in liefdevolle relaties. Het besluit-component verwijst naar inzet, op de korte termijn, het besluit dat men liefheeft iemand anders, en op de lange termijn, de verbintenis in stand te houden dat de liefde (Hendrick, 2004).

In de huidige westerse maatschappij is er een voortdurende stijging van de vrijheid van keuze in de liefde en partnerkeuze, die heeft geleid tot een brede waaier van romantische paar formaties (Long & Young, 2007). Economische en sociale veranderingen zijn ook van invloed op individuen, wanneer, hoe en aan wie zij besluiten een romantisch paar te geworden. Als gevolg hiervan is het traditionele concept van huwelijk niet langer de enige optie om een romantisch koppel te zijn. Sommige van de gemeenschappelijke categorieën van romantisch koppel relaties zijn onder meer:

1. Defacto / samenwonenden relaties
2. Hetzelfde geslacht relaties
3. Dating
4. Getrouwd
In dit artikel bespreken we enkele uitdagingen romantische koppels ervaring tijdens de ontwikkeling van hun relatie. Net als de meeste intermenselijke relaties, ondervinden de meest romantische koppels een of andere uitdaging op een bepaald punt in hun relatie.

Sommige van deze gemeenschappelijke uitdagingen kunnen zijn ontrouw, verlies van intimiteit, communicatie problemen, omgaan met stress uitdagingen, financiële druk, schendingen van de grens, in balans en paar individuele verwachtingen, echtscheiding, scheiding en verdeling.

Wat ook de uitdaging, het is belangrijk op te merken dat alle dyadische relaties een soort van nood ervaring hebben op een bepaald punt. Voor Relatie Counseling is het nuttig om deze gemeenschappelijke uitdagingen te identificeren bij het werken met cliënten.

Ontrouw

Ontrouw is steeds een van de meest voorkomende relatieuitdagingen in romantische relaties. De daden van ontrouw of bedrog kunnen verwoestende gevolgen hebben voor de betrokkenen. Na te zijn bedrogen kan dit resulteren in angst, depressie, woede en vernedering (Brand, Markey, Mills & Hodges, 2007). Er wordt gesuggereerd dat ontrouw een van de belangrijkste oorzaken is van echtscheiding en romantische relatie verdeling (Brand, Markey, Mills & Hodges, 2007).

In het algemeen, is ontrouw een schending van vertrouwen door een of beide leden van een monogame romantische relatie met een derde persoon met wie een lid een ongepaste relatie wil/heeft. Zola (2007) definieert ontrouw als een daad van emotionele en / of fysieke verraad gekenmerkt door gedrag dat niet is goedgekeurd door de andere partner en dat heeft bijgedragen aan de aanzienlijke voortdurende nood in de niet inbreukmakende partner. Ontrouw kan vormen omvatten van een emotionele zaak, een seksuele affaire of een combinatie van beide. Traditioneel, worden mannen geacht vooral geïnteresseerd te zijn in seksuele ontrouw en worden vrouwen geacht vooral geïnteresseerd te zijn in emotionele ontrouw (Zola, 2007).

Zola (2007) suggereert dat er altijd een grotere emotionele behoefte is om te binden wanneer het gaat om vrouwen en zaken, terwijl mannen de neiging hebben om een affaire te hebben in de eerste plaats voor seks. Een van de redenen die vrouwen geven om de voorkeur aan emotionele affaires aan te gaan is "mate switchen". Dit verwijst naar de zoektocht van het vinden van een partner, zonder het opgeven van de zekerheid afgeleid van de huidige partner (Brand, Markey, Mills & Hodges, 2007). Ontrouw prevalentiecijfers variëren naar gelang van mannen en vrouwen, waarbij gemelde incidenten met vrouwen tot 10% tot 15% lager zijn dan die van hun mannelijke collega's (Zola, 2007).

Bij het oplossen van deze ontrouwzaken, zijn vrouwen meer geneigd een seksuele ontrouw van mannen te vergeven terwijl mannen dit het moeilijkst vinden om te vergeven (Zola, 2007). In dezelfde lijn suggereren Long en Young (2007) dat mannen meer de goedkeuring geven an ontrouw voor seksuele redenen en dat vrouwen meer goedkeuring geven an ontrouw om emotionele redenen. Het is niet ongewoon dat koppels die hebben ontrouw ervaren in hun relatie problemen ervaren bij hun pogingen om relationele problemen in verband met de ontrouw op te lossen. Als zodanig wordt ontrouw beschouwd als een van de meest gecompliceerde kwesties om te behandelen in een relatietherapie (Zola, 2007; Brand, Markey, Mills & Hodges, 2007).

Intimiteit

Het woord intimiteit heeft seksuele connotaties gekregen. Maar het is veel meer dan dat. Het omvat alle verschillende dimensies van ons leven. Het gaat om de fysieke, sociale, emotionele, mentale en spirituele aspecten als ook de seksuele componenten die de gevoelens van saamhorigheid tussen de romantische echtparen kunnen versterken (Larson, Hammond & Harper, 1998). Volgens de theorie van Sternberg over liefde, omvat intimiteit zowel emotionele binding als gevoelens van verbondenheid. Sternberg stelt dat intimiteit zich ontwikkelt in de loop van de relatie en dat dit gewoonlijk ook beslisingen omvat over loyaliteit naar relatie (Long & Young, 2007).

Intimiteit wordt ook opgevat als een gevoel van self-disclosure (eigenwaarde openbaarmaking), het delen van jezelf en je gevoel dicht bij je partner. Intimiteit wordt onderhouden door deel te nemen aan een intiem gesprek (Brunell, Pilkington & Webster, 2007; Kirby, Baucom & Peterman, 2005) en dat dit wordt beschouwd als een groot deel van romantische relaties. Het is ook een belangrijke factor voor psychologische welzijn en is gekoppeld aan positieve en bevredigende relaties (Brunell, Pilkington & Webster, 2007; Long & Young, 2007).

Het is eerlijk om te veronderstellen dat de kwaliteit van de romantische relatie vaak beoordeeld wordt door de frequentie van de intieme interacties bij elk individu. Wanneer er onvervulde verwachtingen zijn mbt intimiteit heeft die vaak negatieve gevolgen voor de relatie en (Kirby, Baucom & Peterman, 2005). Counselors die helpen met het omgaan met het verlies van intimiteit in een romantische relaties moeten cliënten helpen vertrouwen te ontwikkelen en helpen met communicatie vaardigheden om de belemmeringen voor intimiteit te overwinnen. Hier wordt het ook lastig, omdat het niveau van mannelijke intimiteit anders is dan vrouwen: vrouwen kunnen een gesprekje als oppervlakkig ervaren en mannen juist als intiem..

Conflicten

Conflicten aangaan hoort bij intermenselijke relaties en komt voort uit verschillen in opvattingen. Mensen verschillen in waarden, dromen, verlangens en opvattingen. Daarom komen we altijd conflicten tegen op een bepaald punt in ons leven (Long & Young, 2007). Conflicten kunnen variëren van milde, minder ernstige meningsverschillen tot de meer intense, verhitte discussies. Onderzoek heeft uitgewezen dat echtelijke conflict vaak het gevolg van is van onvervulde behoeften, wensen en verlangens. Vanuit dit perspectief is het echtelijke conflict gedefinieerd als een proces van interactie waarin een of beide partners zich ongemakkelijk voelen over een bepaald aspect van hun relatie en dit proberen op te lossen op een of andere manier (Hamamci, 2005).

Wanneer een persoon iets echt nodig heeft, en de andere persoon niet wil of kan voldoen aan die behoefte, groeit vaak wrevel. Zeker wanneer een loslippige mond in the spel is, zal de situatie meestal rijp geworden voor een zeer destructieve vormen van conflict. Pragmatisch gezien onstaat romantische relatieconflict vaak wanneer een lid onrechtvaardigheid of een onbalans ervaart in beloningen of voordelen waarneemt in de relatie, waarbij wordt waargenomen dat de ander alleen zorgt voor zijn / haar individuele behoeften (Long & Young, 2007).

De negatieve gevolgen van conflicten zijn waarschijnlijk bekend voor ons allemaal. Conflicten kunnen leiden tot psychologische pijn die zich manifesteert in intrekken en afstand, depressie, angst en / of agressie. Niet alleen tussen het paar, maar ook met degenen die met hen leven (Choi, 2008). Echter, er zijn ook constructieve uitkomsten bij het echtpaarconflict beschreven. Bijvoorbeeld, mensen die hun band toch blijven houden ondanks hun conflict kunen hierdoor groter vertrouwen in elkander krijgen meer groeien in hun vermogen om hun problemen op te lossen (Johnson, 2007).

Echter, terugkerende conflicten zijn meestal een symptoom van een probleem in de romantische relatie en moeten daarom bewust worden aangepakt door het echtpaar. De rol van de counselor bij de behandeling van ruzieende koppels, is om hen te helpen de bron van een dergelijk conflict en hun conflictstijlen en in het aanleren en toepassen van van vaardigheden om de meningsverschillen op te lossen (Relationships Australië, 2009).

Communicatie

Een goede, gezonde romantische relatie wordt vaak gekenmerkt door een goede communicatie. Gezonde koppels spreken openlijk en direct met congruente nonverbale signalen die de juiste boodschap accuraat overbrengen. Communicatie in romantische relaties verbindt partners met elkaar en stelt hen geruststelt en in staat problemen te bespreken en op te lossen en om belangrijke informatie en standpunten te delen (Long & Young, 2007). Uitdagingen ontstaan wanneer de berichten die wij sturen naar de andere verkeerd worden begrepen of geïnterpreteerd. Het is niet ongewoon wanneer er problemen in de relatie worden ervaringen, de communicatie wordt verbroken (Long & Young, 2007).

Gezonde, productieve en effectieve communicatie wordt gezien als het bindend instrument voor elke romantische relatie. Problemen en uitdagingen in intieme relaties worden vaak opgelost door het ontwikkelen van gezonde, productieve en effectieve communicatie. Daarom kan de doelstelling van de verbetering van communicatieve vaardigheden een goed uitgangspunt voor de relatie counselor. De 5 minuten stilte per dag waarbij een persoon zijn ideeen over die dag onbeperkt kan uiten zonder tegenwoord van de ander is vaak effectief.

Seksuele Problemen

Seksuele intimiteit is een van de belangrijkste factoren in romantische relaties. Het is een van de factoren die een romantische relatie te differentiëren van andere intermenselijke relatie. Seksuele problemen ontwikkelen, net zoals alle andere problemen in romantische relaties, zich vaak als gevolg van een onbalans in de liefdesstijlen van de partners (Long & Young, 2007). In de vroege stadia van de relatie, is het gebruikelijk voor koppels om intense gevoelens van liefde, genegenheid en een sterke wens naar de andere te ervaren.

Tijdens de groei van de relatie, kunnen externe factoren, zoals kinderen en drukke weekschema’s hun invloed krijgen op de seksuele intimiteit van het paar, vaak resulterend in frustratieervaring bij ten minste een lid van de relatie. Wanneer deze frustraties zich in de loop der tijd ontwikkelen komen problemen aan de oppervlakte.

Soms kunnen seksuele problemen optreden als gevolg van een seksuele disfunctie. Seksuele disfuncties worden gekenmerkt door psychosociale stoornissen in seksueel verlangen resulteert in nood en interpersoonlijke moeilijkheden (APA, 2000). Volgens de DSM-IV-TR, zijn de de meest frequente seksuele disfunctie aandoeningen de stoornis in seksueel verlangen, de seksuele opwinding stoornis, en orgasme stoornissen. Het is van cruciaal belang voor de counselor om seksuele problemen van seksuele disfuncties te onderscheiden met het oog op de juiste doorverwijzing wanneer dat nodig is. Als seksuele problemen aan de orde zijn kan de counselor kan cliënten helpen met hte verkennen van opties alternatieven voor de verwezenlijking van emotionele en seksuele intimiteit in hun relaties.

Misbruik van middelen

Terwijl drugsmisbruik, met name alcohol, in verband is gebracht met financiële problemen en gezondheidsproblemen die bijdragen aan relationele nood, gebruiken toch veel mensen het als een manier om om te gaan met de problemen in hun relaties. Geld spelt de hoofdrol. Alcohol is duur. Vel geld uitgeven elke dag aan alcoholhoudende dranken is een ernstig probleem dat een groot deel van de druk op relaties kan zetten.

Alcohol kan ertoe leiden dat mensen ook minder gevoelig worden voor de gevoelens van anderen. Alcohol kan het voor mensen moeilijk maken om onderscheid te maken tussen de emoties van de andere persoon, en dus maken ze verkeerde beslissingen die een negatief gevolg hebben op hun relatie met hun partner (Sharf, 2001).

Tijd is een ander probleem. Drinken is niet “een twee drie gedaan". Het kan uren duren, juist uren die besteed hadden kunnen worden aan het echtpaar zijn. Door het geringe aantal uren samen drijven partners emotioneel vaak uit elkaar. Vanwege deze en andere factoren, is alcoholmisbruik in de US genoemd als de factor die bijdraagt tot echtscheiding, mishandeling en tevredenheid over het huwelijk verlaagd (Long & Young, 2007).

Echtscheiding en Break Up

Echtscheidingen nemen in aantal fors toe. In Australië, eindigen 40% van de huwelijken in een echtscheiding en in de VS, is dat 50% (www.divorcerate.org). Wanner er geen oplossingen komen voor relaties die voortdurend ervaringen hebben van lage tevredenheid en lage kwaliteit van relatie, komt op een gegeven moment van een partner of beide het de relatie te beëindigen.

Volgens ideeën uit de sociale ruiltheorie, zal de beëindiging van huwelijken en romantische relaties vaak voorkomen wanneer de kosten groter zijn dan beloning voor een partner. Als het individu ervaart dat ze niet meer te krijgen dan wat ze hebben geïnvesteerd in de relatie, kan dit leiden tot ontevredenheid met de relatie (Amato & Hohmann-Marriott, 2007).

Echtscheiding en break-up kan een moeilijke en pijnlijke ervaring zijn voor velen. De beëindiging van een relatie of echtscheiding heeft invloed op financieel, sociaal, emotioneel en psychologisch gebieden (Long & Young, 2007). Gevoelens van depressie, angst en andere psychiatrische stoornissen worden vaak ervaren tijdens deze periode (Williams & Dunee-Bryant, 2006). De rol van de counselor hier is om te helpen en klanten te motiveren door deze overgang heen te komen.

www.ammerlaancounseling

No comments:

Post a Comment