Geanonimiseerde vragen en processen uit de praktijk van een reg. ABvC counsellor in de Waalsprong. ABVC Counseling experiences in Nijmegen-North
Tuesday, July 24, 2012
Onderzoek omgaan met aggressie in de clientenkring
Hoe moet je omgaan met aggressie in je praktijk?
Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het Ministerie van Veiligheid en Justitie en geeft een actueel beeld van de beschikbare kennis over agressie en gewelddadig gedrag onder invloed van alcohol en/of drugs.
Een aantal van de belangrijkste resultaten van het onderzoek zijn:
Alleen de middelen alcohol, amfetamine en cocaïne faciliteren vanwege hun werking op de hersenen agressief en gewelddadig gedrag. Ze verklaren het niet. Geweld is het resultaat van een interactie tussen middel, persoon en omgeving. Een uitzondering daarop is het opwindingsdelier. Hierbij kan onder andere door middelengebruik extreme en ongerichte agressie ontstaan.
Middelengebruik is voor de professional met een publieke taak is in de meeste gevallen niet met zekerheid vast te stellen. Bovendien kan 'opvallend' gedrag ook andere oorzaken hebben, zoals bijvoorbeeld een psychose.
Er zijn vrijwel geen bewezen effectieve methoden voor het omgaan met agressie onder invloed. Een uitzondering daarop is de aanpak van het opwindingsdelier. Hoe men met het opwindingsdelier om moet gaan, is bij professionals met een publieke taak die te maken krijgen met mensen onder invloed echter onvoldoende bekend.
Het huidige handelen en de bejegeningstrategieën bij agressie onder invloed worden bepaald door ervaring, algemene bejegeningstrategieën, beperkte kennis van middelengebruik en de houding en oordelen ten aanzien van (excessief) middelengebruik. Professionals met een publieke taak kunnen beter worden voorbereid op het omgaan met personen die onder invloed zijn van alcohol en drugs.
Het verdient aanbeveling om de bevindingen uit het onderzoek (werking en herkenning van middelen en hoe daarmee om te gaan: bejegening) te vertalen naar de praktijk en naar opleidingen en trainingen voor werknemers met een publieke taak.
H. Ferwerda, N. van Hasselt, T. van Ham en L. Voorham
De juiste snaar. Professionals met een publieke taak en de omgang met overlast, agressie en geweld als gevolg van alcohol- en/of drugsgebruik.
Het rapport is gratis te downloaden bij het Trimbos-instituut, Bureau Beke (www.beke.nl) en het WODC (www.wodc.nl).
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment