Geanonimiseerde vragen en processen uit de praktijk van een reg. ABvC counsellor in de Waalsprong. ABVC Counseling experiences in Nijmegen-North
Tuesday, December 29, 2009
Spanningen in de relatie bij nieuwbouwprojecten
De casus:
Ze werken allebei, en het oude huis is nog steeds niet verkocht. Ze is al zwanger, en mag straks even op verlof. Hij werkt 1000% door vanwege de kosten. Zij denk dat de keuken er zus uit moet zijn, hij vindt dat zo moet. De aannemer voert het op versie 3 uit, en de uitvoerder vergeet alles en doet zijn eigen ding. Dan beginnen de ouuders zich er nog mee te bemoeien, en de nieuwe aardige achterburen hebben nog een tip....
Herkent U dit?
In de 'beroemde goede relatie' is dit natuurlijk geen probleem, in de realiteit zorgt dit wel voor spannngen, zeker als beide niet de rust nemen om even alles uit te praten. De casus hierboven haalt alles naar boven wat beide aspirant Waalsprong bewoners aan begage hebben meegebrach: verwachtingen uit eigen jeugd worden in de nieuwe relatie en nieuwe woonsituatie ingebracht, waarbij onuitgesproken en krachtige normen en waarden over ouders-kind relatie, partner-relatie en verwachtingen oveer de omgang meet vrienden door elkaar gaat spelen. Hoe overleef je dit?
Elke spanning is een bron van leren: spanning ontstaat wanneer je iets wat je eerst niet kende opnieuw moet gaan oplossen, zonder een standaard oplosing die je op routine kunt toepassen. Er moet dus gesleuteld worden. Dat bekend dus nadenken wat nu precies de hete brij is, en nadenken hoe belangrijk die is (kun je er mee leven of is het een halszaak?) en communiceren van jouw analyse aan je partner.
Een ijzersterke truuk is om elke dag, 7 dagen per week 20 minuten per dag hiervoor uit te trekken, liefst niet kort voor het slapen gaan (de aandacht verslapt en eventuele emoties kunnen niet goed worden uitgepraat) en in ongestoorde omgeving. Twee personen kijken elkaar aan, en 1 ligt in 5 minuten toe wat hem-haar die dag voor de voeten kwam, wat belangrijk was, wat er aan oplossingen mogelijk zijn, wat keuzes en consequenties zijn en hoe het uitgevoerd zou kunnen worden. de ander luistert (mannen, let op: luisteren is herhalen, doorvragen en samenvatten!) en geeft aan dat de boodschap is ontvangen. Na totaal 10 minuten is de ander aan de beurt.
Na afloop bepraten beide de diverse opties en keuzes.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment